Alviton kotiapu (alv. 0%)

Henkilöt, joiden toimintakyky on alentunut sairauden, tapaturman tai ikääntymisen vuoksi voivat ostaa arvonlisäverotonta apua arjessa selviytymiseen. Asiakkaan kanssa tehdään yhdessä palvelusopimus ja palvelusuunnitelma. Lisäksi asiakkaalla on oikeus hakea kotipalvelun kustannuksista kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksestä on lisää tietoa sivulla Kotiapu.

Alvitonta kotiapua voi ostaa myös omille vanhemmille, puolison vanhemmille tai isovanhemmille. Palvelun ostajalla on tällöin samanlainen oikeus kotitalousvähennykseen.

HUOM! Lapsiperheelläkin on oikeus ostaa alvitonta palvelua tilapäiseen tarpeeseen, kuten vanhemman jaksamisen tueksi sairauden tai tapaturman kohdatessa.

 

 

alvipallo_kenelle

Ikääntynyt, sairas, toipilas tai vammautunut voi ostaa arvonlisäverottomasti apua mm. kodinhoitoon tai kaupassa ja lääkärissä käyntiin. Jos toimintakykysi on alentunut ja et selviä arjestasi ilman apua, olet oikeutettu arvonlisäverovapaaseen kotiapuun. Yli 80v ikä on jo sinällään peruste saada ostaa alvitonta kotiapua.

 

alvipallo_mitäpalveluja

Sosiaalipalvelut kuten siivous, ikkunanpesu, ateria- ja vaatehuolto, kodinhoito sekä saattaja- ja ruokaostospalvelut.

 

alvipallo_mitentoimit

Voit itse ottaa yhteyttä valitsemaasi yritykseen, joka tuottaa alvittomia sosiaalipalveluja asuinkuntasi alueella. Lista palveluiden tuottajista löytyy Sipoon kunnan sivuilta (kirjoita hakuun yksityiset sosiaalipalvelut- sieltä kohta kunnan ylläpitämä rekisteri palveluista). Voit saada listan myös kunnan palveluohjaajalta.

Palveluyritys laatii kanssasi kirjallisen palvelusopimuksen ja suunnitelman. Lääkärintodistusta ei tarvita vaan palveluntuottaja yhdessä asiakkaan ja/tai hänen omaistensa kanssa määrittää palvelun tarpeen.

 

alvipallo_palvelusopimus

Palvelusopimuksessa määritellään, mitä palvelua tarvitaan ja kuinka usein. Myös tilapäiseen palveluntarpeeseen määräajaksi.

 

alvipallo_palvelusuunnitelma

Palvelusuunnitelmaan kirjataan perustelut sosiaalihuollon tarpeelle eli kerrotaan, miksi tarvitset apua. Palvelunsaajan toimintakyvyn pitää olla todetusti alentunut. Lääkärintodistusta ei kuitenkaan tarvita. Palveluyritys arvioi, täyttyvätkö alvittomuuden kriteerit.

 

 

hinnasto_alvittomat

 

 

 

 

 

© Tmi Rita Manninen 2017